#DEVLOG: BSC, Swap és Badges!

Csaba Csabai
5 min readApr 10, 2021

--

Szépen haladunk az első féléves ütemtervvel… Lényegében mindent csinálunk, ami nem volt erre a félérve betervezve, cserébe pedig ami ide volt tervezve azok csúsznak.

“Do you want me to deprioritize my current reports until you advise me of a status upgrade?”

Ami most a fókusz:

  • bsc (Binance Smart Chain) full rollout
  • swap (light)
  • badge

Ezek közül kizárólag a badge volt eredetileg erre a félévre tervezve, de az élet már csak ilyen… Nézzük a konkrétumokat:

BSC full rollout

A Binance Smart Chart támogatás bevezetése kétségtelenül az idei év talán legjobb húzása volt. Lényegében vissza tudtuk csábítani a platformra a “kis összeggel kipróbálós” ügyfeleket, ami kétségtelenül jól hatott az ügyfélbázis növekedésre. A teljes rolloutot 4 szakaszra bontottuk: beutalás weben, beutalás mobilon, kiutalás weben és kiutalás mobilon. Ebből az első kettővel vagyunk teljesen kész… pontosítok: másféllel, hiszen az Applenél immáron egy hónapja vagyunk beragadva a mobilapp frissítés jóváhagyásával és bár a heti telekonferencia szerint bíztató közelségben van végre a kiadás… de ezen a ponton kérdéses, hogy mikor is fog ténylegesen kikerülni az iOS app új verziója, ami már a BSC támogatást is tartalmazza.

Mindettől függetelenül készülünk nagyon a withdraw (kiutalás) támogatásra is, viszont itt szeretnénk bevárni az előző fázisokat (beutalás iOS támogatása)

Swap (lite)

Eredetileg ezt a funkciót csak idén második félévben terveztük elkezdeni, azonban egyértelműen visszaigazolódott, hogy a legtöbb aktív ügyfelünk számára ennek a funkciónak a mihamarabbi bevezetése gyakorlatilag létfontosságú, ezért az a döntés született, hogy fázisoljuk a Swap funkciót és szátválasztjuk egy lite és a full funkcióra. A kettő közötti lényegi különbség:

  • lite: A swap ügyletek lefedezéséhez kizárólag az INLOCK saját likviditását használjuk. (véges)
  • full: A swap ügyletek lefedezéséhez az OTC partnerünk teljes likviditását használjuk. (közel végtelen)

A kettő között nyilván annak fedezeti mértéke a különbség. Ha pl. egy hirtelen árfolyamingadozás hatására tömeges vásárlás vagy eladáshullám indul az INLOCK platformon, akkor a lite verziónál előfordulhat, hogy egyszerűen low liqudity hibát kapnak az ügyfelek és ilyenkor vagy megvárják, hogy feltöltsük a készleteket, vagy kiutalják az eladni kívánt kriptoeszközöket és a hagyományos módon megoldják egy másik tőzsdén a váltást.

Ez utóbbi dupla vesztség, hiszen az ügyfél elbukja a kiutalási díjat, mi pedig elbukjuk a váltásból ránk eső jutalékot. Tehát lehetőségeinkhez mérten meg fogunk tenni mindent, hogy folyamatosan elégséges likviditás álljon rendelkezésre ezen funkcióhoz is.

Ha mindent jól csinálunk, akkor egyébként a lite->full átállás a gyakorlatban semmilyen érdemi változást nem fog jelenteni a swap funkcióban. Leszámítva persze azt, hogy onnantól a low liqudity állapot soha nem fog tudni előállni.

Hogyan fog működni a swap? Aki használt már valaha Uniswapet, annak semmilyen meglepetést nem fog okozni az INLOCK Swap funkciója. Az ügyfél kiválasztja, hogy mit-mire akar cserélni, majd ajánlatot kér és ha tetszik neki az ajánlat akkor elfogadja. Természetesen nálunk is lesz lehetőség beállítani a slippage-t (annak mértéke, ameddig tolerálható az árfolyam elmozdulás a végrehajtás közben), illetve ha esetleg előállna low liquidity állapot, akkor fenn lehet tartani az ajánlatot akár egy órán keresztül is, ami priorizáltan végrehajtható, miután az INLOCK likviditásmenedzsmentért felelős csapat elvégzi a dolgát.

A Swap rollout után a következő párok lesznek egyből támogatottak: kereszt stablecoin csere (usdc<->usdt<->dai), illetve a nagyobb coinok (btc,eth,ltc,bnb) swappolása stablecoinba és stablecoinból. Ezek kiadása után az igények fényében engedélyezni fogunk akár kripto-kripto keresztpárokat is.

Badge

A Badges (jelvények) bár önmagában nem tűnik egy hatalmas fejlesztésnek, de az ILK token szempontjából igencsak fontos szereplője lesz az ökoszisztéma jövőbeli fenntarthatóságának. Etéren jelentős és hosszútávú vízióval rendelkezünk. Azonban a fejlesztés, most a bevezetésre koncentrál.

A badgek a meglévő három ILK szintet reprezentálják (25k, 100k, 1M). Fix 30 napos időszakra nyújtanak előnyöket, bónuszokat.

A három badgeből (bronz, ezüst és arany) kétféle verzió lesz elérhető: szabadon transzferálható és accounthoz kötött. Előbbit szabadon át lehet adni másik INLOCK ügyfélnek, utóbbit viszont csak annak tulajdonosa használhatja.

Transzferálható badgeket kizárólag azok tudnak szerezni, akik rendelkeznek ILK tokennel. Az ILK egyenleg függvényében kap az ügyfél adott számú bronz, ezüst és arany badget, amiket szabadon tud szétosztani ismerősei között, ezzel segítve nekik elérni a magasabb bónuszokat.

Maga a badge által adott kamatbónusz miatt azonban bele kell több ponton is nyúlnunk a jelenlegi kamatozó tárca kamatszámításba:

  • Egyrészt előfordulhat, hogy egy adott kamatperiódus közben aktiválódik vagy deaktiválódik egy badge. Tipikus példa: az ügyfél ezüst badge lejár szombaton, majd hétfőn tud szerezni egy újabb bronzot. Ilyenkor ugye szerdától péntekig jár a 12,5% extra kamatbónusz, majd szombattól vasárnapig az alap kamatok járnak, viszont hétfő és keddre már 5% kamatbónusz jár. — Ennek kezelésére nem csak a kamatszámítás, de az elszámolás is napi rendszerességű lesz. Tehát a jelenlegi indikatív “függő” kamatszámítással ellentétben az új rendszerben minden nap ténylegesen ki lesz számolva a kamat és ezt pontosan látni is fogjátok. A kamatkifizetés esetén továbbra is maradunk a heti kifizetésnél.
  • A kamatkifizetés esetén továbbra is lesz lehetőség a kamatokat ILK tokjenben kérni, azonban ennek állíthatósága változni fog, ugyanis az új rendszerben mindig a KÖVETKEZŐ periódusra fogod tudni beállítani a kamatkifizetés pénznemét.
  • Fontos előnye a tényleges napi kamatzárásnak, hogy a — jogosan — sokszor kritizált kamatozó tárca egyenleg számítás metódusát megváltoztatjuk. Eddig csak azon összegek után kaptál kamatot, amik 24 óráig a kamatozó tárcában voltak. Viszont a kamatozó tárcából történő kivonások mindig a legrégebbi allokációkból történtek. Ez szoftvertervezés szempontjából csodálatos megközelítés… ügyfélélmény szempontjából viszont katasztrófa, hiszen így előfordulhatott, hogy ha volt az ügyfélnek mondjuk 2000 USDC-je, majd felvett hozzá még 2000 USDC kölcsönt, amit egyből ki is utalt… akkor bizony valójában a korábbi 2000 USDC-jét utalta ki, ami miatt se a meglévő 2000 USDC-je, sem az újonnan kölcsönként felvett 2000 USDC-re nem kapott aznapra kamatot. Az új kamatszámítási modellben az adott értéknap legalacsonyabb egyenlegeit vesszük figyelembe, így nem fordulhat elő a fentebb leírt anomália.

Új coinok, tokenek?

Hamarosan le fogjuk zárni az első féléves közösségi coin szavazás, mely eredménye a jelenlegi állás szerint közel papírforma lesz (igen nagy többségben szavaztatok az egyik coinra.), azokban annak tényleges bevezetése két dolog miatt is több időt fog igénybe venni, mint terveztük:

— A kérdéses coin integrálása technológiailag a legbonyolultabb… (lényegesen bonyolutabb mint eredetileg felmértük)

— Az integrációra tervezett első negyedéves erőforrásainkat szinte teljesen elvitte a multichain support és a BSC lánc támogatása.

Ezen két okból reálisan csak a május/június körülre látom reálisnak az új coin bevezetését.

--

--

Csaba Csabai

A blogger mindenhol blogger. Gyakran előfordul, hogy telegramon olyan kis esszéket írok, amiket érdemes lenne publikálni, de nincs időm kifejtőst írni…