Az ILK ökoszisztéma jövője

Csaba Csabai
10 min readMay 17, 2021

--

Immáron harmadik éve építjük az ILK token ökoszisztémáját, ami mára egy kiforrott eszköze és támogatója lett az INLOCK platformnak és felhasználók tízezreinek, akik napi szinten élvezik a token adta előnyöket.

2020 elején döntöttünk úgy, hogy hátrahagyjuk az addigi “fee/toll” alapú token modellt és átállunk tagsági (membership) modellre, ahol az ügyfelek közvetlen részesülnek előnyökben az ILK token tartása után. A modell esetén azonban egy eléggé unorthodox megoldást választottunk. Ellentétben más hasonló platformon megoldásával, nálunk nem kell ügyfeleinknek folyamatosan ILK tokent vásárolnia, ahhoz hogy részesüljön az előnyökben. Elég egyszer megszerezni ehhez a szükséges mennyiségű ILK tokent.

A modellnek köszönhetően az ügyfél biztos lehet abban, hogy ha megszerezte a szükséges mennyiségű tokenét (25k, 100k, vagy 1 millió), akkor az azért járó előnyök (pl. kamatbónuszok) minden körülmény között járni fognak neki, vegyen bármilyen új irányt is a kripto-piac. Ez mindenképpen egy komoly előnye a modellnek a többi hasonló platformhoz képest, ahol az ügyfelek bármikor kipottyanhatnak a magasabb kamatbónusz szintekből, ha például a Bitcoin vagy egyéb kriptopénzeik értéke váratlanul jelentősen emelkedne.

Limitált mennyiség = VIP tagság?

Mivel véges mennyiségű ILK token létezik csak, így nyilvánvalóan véges mennyiségű ügyfelünk rendelkezhet az egyes szintek megszerzéséhez szükséges ILK tokenekkel. Az összesen létező 4,4 milliárd ILK tokennek már így is közel a 20%-a le van kötve vagy membership bónuszként, vagy pedig az INLOCK Prime program tagjai körében.

Az így kialakuló piaci szűkösség pedig egyértelműen a token kínálati árának növekedését eredményezte az elmúlt egy évben. Lényegében egy év alatt a token árfolyama közel 1000%-ot növekedett és a platform népszerűségével arányosan ez a növekedés üteme tovább tarthat.

A token árfolyamának növekedésével, azonban egyre inkább elérhetetlenné válik a szükséges mennyiség egy frissen csatlakozó felhasználó számára. Egy éve még 50 dollárért meg lehetett venni a legkisebb szinthez (25 ezer ILK) szükséges token mennyiséget, ami 5%-kal magasabb kamatot ad a kamatozó tárcában tárolt kamatokra. Ugyanez a mennyiség ma már 250 dollárba kerül, ami logikusan azt jelenti, hogy ma már csak annak éri meg beruházni a token-be, aki vagy nagyon hosszú távon tervez az INLOCK-kal, vagy pedig akkora mennyiségű eszközt tárol az INLOCK-ban, aminek az éves hozama esetén lényegesen magasabb előnyhöz jut az 5% extra kamat kapcsán, mint amennyibe kerül neki a 25 ezer ILK token.

Mit is jelent az 5% (12% vagy 20%) extra kamat? Gyakran kapjuk meg ezt a kérdést. Fontos, hogy itt szazalékos növekményről beszélünk és nem százalékpontról. Tehát ha például az alap kamatszint 5% és az ügyfél megszerez 25k ILK-t, akkor az ő kamatszintje nyilvánvalóan nem 10%-ra növekszik (ez lenne ugye a százalékpont), hanem 5,25%-ra (5*1.05=5.25)

A token árfolyamának növekedése logikusan eredményezi azt, hogy egyre kevesebben fognak tudni hozzáférni az egyes bónusz szintekhez. Ez pedig indokolatlanul egyfajta VIP tagság érzetét keltené, ami hosszabbtávon nem feltétlenül szolgálná az ILK ökoszisztéma előnyét. Éppen ezen ambivalencia feloldására vezetjük be Badges rendszert.

Újabb ILK token előnyök!

Mielőtt részletesen bemutatnánk a Badges rendszert nézzük, hogy a következő egy évben milyen további előnyöket fog jelenteni az ILK token tartása:

Alacsonyabb kölcsön kamatok!

Hasonlóan a jelenlegi kamatozó tárcában már alkalmazott elvhez, az ILK birtokosok mérsékelt kamatokra számíthatnak a kölcsönfelvételnél is. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy 25 ezer ILK esetén a kamatok 5%-kal, 100 ezer ILK esetén 12%-kal, 1 millió ILK esetén pedig 20%-kal csökkennek.

Fontos, hogy itt szintén százalék csökkenésről beszélünk, nem pedig százalékpontosról. Tehát ha a meghirdetett kölcsönkamat éves 10%, akkor 25 ezer ILK esetén 9,5%-ot, míg 1 millió ILK tartása esetén 8% kamatot kell csak fizetni!

Fontos megkötés, hogy a kölcsön esetén alkalmazott kamatkedvezmény azokra a napokra vonatkozik, amikor az ügyfél rendelkezik az adott mennyiségű ILK tokennel a teljes napon. Tehát ha az ügyfél felvesz 30 napra 10%-os kamaton 1000 USDC kölcsönt (0 ILK tartása mellett), majd a kölcsön futamidejének 10. napján vásárol 100 ezer ILK-t és ezt meg is tartja a futamidő végéig, akkor az első 10 napra meg kell fizetnie időarányosan a 10% kamatot, ám az követően már csak a 12%-kal csökkentett mértékű kamatot kell megfizetnie (~8,92%)

Hálózati költségek átvállalása

Jelenleg csak bizonyos esetekben vállalja át a platform az ügyfelektől a hálózati költségek megfizetését (ami a kiutalásoknál jelentkezik). Az ILK token tartásával a jövőben ezt az ügyfelek sokkal dinamikusabban fogják tudni használni. Függően a ILK tartott mennyiségtől (25k, 100k és 1M), az ügyfelek minden hónapban bizonyos mennyiségű ingyenes kiutalási lehetőséget fognak kapni, ami minden támogatott kriptoeszközre érvényes lesz bármilyen támogatott hálózat esetén.

Kölcsönbiztosítás

Az INLOCK egyik legdinamikusabb és legnépszerűbb terméke kétségtelenül a kölcsön funkció, mely felhasználási módjai szinte végtelenek. Akad aki adóoptimalizálásra használja, nagyon sokan használják spekulatív célokra és ma már több lakóház is épül INLOCK kölcsönből történt finanszírozással is, ahol az INLOCK kölcsön jellemzően a kedvezőbb banki hitel megszerzéséhez szükséges önrészt biztosítja.

A kölcsön funkció azonban számos kockázatot is hordoz magában, hiszen ügyfeleinknek minden körülmény között szavatolniuk kell, hogy a kölcsönhöz lerakott fedezet értéke meghaladja az aktuális tartozást. Márpedig a rendkívül volatilis kripto-piacokon ez nem mindig egyszerű feladat és ügyfeleinket folyamatos éberségre kényszeríti a tudat, hogy gondoskodniuk kell a túlbiztosításról.

Ennek enyhítésére kerül hamarosan bevezetésre az INLOCK SHIELD nevű kiegészítő biztosítási termékünk. A termék három módon segíti csökkenteni a kockázatokat:

 • Ha az ügyfél elmulasztaná törleszteni időben a kölcsönét, de rendelkezik SHIELD biztosítással, akkor a szerződés kényszerzárása és a fedezte értékesítése előtt a rendszer automatikusan elvégzi a végtörlesztést az ügyfél szabad USDC tartalékából, amennyiben rendelkezik azzal a Kamatozó Tárcájában.
 • Ha alulfedezettség állapot alakulna ki, akkor 80%-os LTV szinten az INLOCK SHIELD-del rendelkező ügyfeleknél automatikusan bevonásra kerül extra fedezet, amennyiben az ügyfél rendelkezik szabad tartalékkal a kamatozó tárcájában az adott fedezeti eszközből.
 • Ha alulfedezettség állapota alakulna ki, de az ügyfél nem rendelkezik (már) elégséges fedezettel a kamatozó tárcájában, de rendelkezik INLOCK SHIELD biztosítással, akkor a rendszer megkísérli részlegesen előtörleszteni a szerződést az ügyfél szabad USDC tartalékából, ezáltal biztosítva, hogy a szerződés LTV szintje 80% alá csökkenjen.

Az INLOCK SHIELD biztosítási szolgáltatás megkötéséhez az ügyfélnek létező kölcsön szolgáltatással kell rendelkeznie. A szolgáltatás díja a fedezet értékének 4%-a ILK tokenben. Amennyiben a kapcsolódó kölcsön szerződésen egyetlen esetben sem következik be káresemény, tehát érdemben nem kerül használatra a SHIELD biztosítás, akkor a kölcsön törlesztését követően az ügyfél visszakapja a biztosítás megkötéséhez szükséges ILK mennyiséget!

Badges

Az INLOCK közösséget ma leginkább a Badges fejlesztés tartja lázban, hiszen ez a kulcsa az INLOCK és ezáltal az INLOCK token hosszútávú jövőjének.

A Badges beveztésével egy teljesen új felhasználási módot hozunk létre a kripto ökoszisztémában. Talán nem nagy vakmerőség azt mondani, hogy ez a fajta utility legalább olyan horderejűvé tud válni néhány éven belül, mint amilyen éppen most az NFT mánia.

Lényegében a Badgen keresztül tokenizálni fogjuk az ILK token által nyújtott előnyöket limitált időre, ezáltal anélkül is élvezni lehet ezeket az előnyöket, hogy az ügyfél ténylegesen elköteleződne az ILK token mellett.

Összesen háromféle badge lesz bevezetve, melyek a három ILK token bónusz szintet reprezentálják:

 • bronze badge: a 25k ILK tartása mellett nyújtott előnyöket kapja meg a felhasználója 30 napra.
 • silver badge: a 100k ILK tartása mellett nyújtott előnyöket kapja meg a felhasználója 30 napra.
 • gold badge: az 1M ILK tartása mellett nyújtott előnyöket kapja meg a felhasználója 30 napra.

A három badgeből (bronz, ezüst és arany) kétféle verzió lesz elérhető: szabadon transzferálható és számlához kötött. Előbbit szabadon át lehet adni másik INLOCK ügyfélnek, utóbbit viszont csak annak tulajdonosa használhatja.

Transzferálható badgeket kizárólag azok tudnak szerezni, akik rendelkeznek ILK tokennel. Az ILK egyenleg függvényében kap az ügyfél adott számú bronz, ezüst és arany badget, amiket szabadon tud szétosztani ismerősei között, ezzel segítve nekik elérni a magasabb bónuszokat limitált időre.

A kapott badgek száma az ILK egyenlegtől függ. Ha például az ügyfélnek van 2 millió ILK-ja, akkor minden hónapban kap 2 darab gold badge-t. Ha 500 ezer ILK-val rendelkezik, akkor kap 5 darab silver badget. Ha pedig a példa kedvéért 1.280.000 ILK-val rendelkezik, akkor minden hónapban kap 1 gold, 2 silver és 3 bronze badge-t. A badgek kiosztása teljesen automatikus, az ügyfél nem választhat egyéb darabolási módszert.

Maga a badge által adott kamatbónusz miatt azonban bele kell több ponton is nyúlnunk a jelenlegi kamatozó tárca kamatszámításba:

 • Egyrészt előfordulhat, hogy egy adott kamatperiódus közben aktiválódik vagy deaktiválódik egy badge. Tipikus példa: az ügyfél ezüst badge lejár szombaton, majd hétfőn tud szerezni egy újabb bronzot. Ilyenkor ugye szerdától péntekig jár a 12,5% extra kamatbónusz, majd szombattól vasárnapig az alap kamatok járnak, viszont hétfő és keddre már 5% kamatbónusz jár. — Ennek kezelésére nem csak a kamatszámítás, de az elszámolás is napi rendszerességű lesz. Tehát a jelenlegi indikatív “függő” kamatszámítással ellentétben az új rendszerben minden nap ténylegesen ki lesz számolva a kamat és ezt pontosan látni is fogjátok. A kamatkifizetés esetén továbbra is maradunk a heti kifizetésnél.
 • A kamatkifizetés esetén továbbra is lesz lehetőség a kamatokat ILK tokjenben kérni, azonban ennek állíthatósága változni fog, ugyanis az új rendszerben mindig a KÖVETKEZŐ periódusra fogod tudni beállítani a kamatkifizetés pénznemét.
 • Fontos előnye a tényleges napi kamatzárásnak, hogy a — jogosan — sokszor kritizált kamatozó tárca egyenleg számítás metódusát megváltoztatjuk. Eddig csak azon összegek után kaptál kamatot, amik 24 óráig a kamatozó tárcában voltak. Viszont a kamatozó tárcából történő kivonások mindig a legrégebbi allokációkból történtek. Ez szoftvertervezés szempontjából csodálatos megközelítés… ügyfélélmény szempontjából viszont katasztrófa, hiszen így előfordulhatott, hogy ha volt az ügyfélnek mondjuk 2000 USDC-je, majd felvett hozzá még 2000 USDC kölcsönt, amit egyből ki is utalt… akkor bizony valójában a korábbi 2000 USDC-jét utalta ki, ami miatt se a meglévő 2000 USDC-je, sem az újonnan kölcsönként felvett 2000 USDC-re nem kapott aznapra kamatot. Az új kamatszámítási modellben az adott értéknap legalacsonyabb egyenlegeit vesszük figyelembe, így nem fordulhat elő a fentebb leírt anomália.

Badge Market!

Az ILK tulajdonosoknak lesz lehetősége eladni is a megtermelt badgeiket. Ehhez kialakításra fog kerülni egy Badge Market funkció, ami lényegében az ILK tokenmarket mintájára fog létrejönni. Hogy mennyibe is fog kerülni egy gold, silver vagy éppen bronze badge; azt kizárólag a piaci kereslet és kínálat fogja meghatározni.

A Badge Market egyrészt egy újabb felhasználási módot ad az ILK tulajdonosoknak, hiszen ezen keresztül a kamat mellett egyéb módon is tudnak hozamot szerezni az ILK tokenjeikből. Másrészről a Badge Market élhető alternatívát tud nyújtani az INLOCK platformhoz frissen csatlakozó új ügyfeleknek is, hiszen ezáltal a magasabb kamatok megszerzéséhez nem kell egyből elköteleződniük és azonnal nagy mennyiségű ILK tokent vásárolniuk. Ez főleg azok számára nyújthat előnyt, akik jellemzően csak rövidebb időszakokra használnák az INLOCKot, amikor éppen valamilyen kripto pozícióban ülnek.

Welcome Bonus

Minden újonnan regisztráló ügyfél, aki a regisztrációt követően elvégzi az ügyfelazonosítását, automatikusan kap 3 darab badget (1–1-et mindhárom típusból). Ezek az számlához kötött badgek lesznek, tehát ugyan transzferálni nem lehet őket, azonban az új ügyfelek a regisztrációt követően egyből a legmagasabb kamatbónuszokat élvezhetik anélkül, hogy akár ILK tokent kellene venniük, akár más ügyfelektől kellene Badget kérniük vagy vásárolniuk a Badge Marketen.

Seasonal Bonuses

Különböző események, rendezvények vagy eredmények elérésekor az INLOCK badge jutalmakat fog osztani az ügyfeleknek, vagy az ügyfelek bizonyos csoportjának. Ezen badgek minden esetben az adott számlához kötöttek lesznek, így ugyan transzferálni nem lehet azokat, ellenben a fióktulajdonos azonnal fel tudja azt használni.

Hosszútávú fenntarthatóság

Minden véges számban elérhető erőforrás esetén tetten érhető az alábbi evolúció: kezdetben túlságosan sok van az adott erőforrásból (túlkínálat), majd kialakul egy ekvilibrium szint, ami később átcsap piaci szűkösségben, mely végül az adott erőforrás érdekmúlását is eredményezi.

Ez a fajta tendencia az összes véges számban létező kriptopénzre és tokenre is igaz. A különböző eszközök különböző módon próbálják ezt kezelni. Jó példa erre a Bitcoin esete, ahol az első lépést (túlságosan sok van) lényegében a bányászattal rövidítették le, a középső szakaszt (ekvilibrium) pedig azzal tudják hosszútávon fenntartani, hogy 4 évente csökken az új coinok piacra bocsátása, így a kereslet növekedése egy lassan szűkülő friss kínálattal van kontrollálva.

Az ILK token esetén az ekvilibrium szint fenntartását egyértelműen a Badges rendszer fogja megteremteni. Hiszen önmagában az ILK token — annak véges darabszáma okán — nem lehet képes a végtelenségig szolgálnia a platform érdekeit. Ám a ILK + Badges rendszerrel a hosszútávon fenntartható az egyensúlyi állapot akár jelentős (több nagyságrendnyi) ügyfélállomány növekedés esetén is.

Az ILK token állomány nagy része olyan tokentulajdonosoknál fog aggregálódni, akik lényegében a Badge generálásra fogják használni, mely Badgeket a Badge Marketen fogják értékesíteni az INLOCK jövőbeli ügyfeleinek.

Mivel a Badgek felhasználási módja igen jól körülírható (30 napra adnak bizonyos mértékű kamatbónuszokat), így a Badgek árfolyama teljesen el tud szakadni az ILK token árfolyamától.

A Badges ökoszisztéma egészséges szinten tartása az INLOCK Prime tagok feladata lesz, akik az INLOCK platform mellett immáron az ILK token ökoszisztéma felügyeletét is el fogják látni. Ennek fő eszköze a badge kibocsátáshoz kapcsolósó paraméterek finomhangolása lesz. Két olyan paramétert fognak tudni módosítani, ami befolyásolja a kínálati piacot:

 • Milyen időközönként jöjjön létre újabb badge (alapértéke 30 nap)
 • Pontosan mennyi badge jöjjön létre egy adott mennyiségnyi ILK birtoklása mellett.

Ezen paraméter finomhangolásával az INLOCK Prime tagok felügyelni tudják az INLOCK platform hosszútávú fenntarthatóságát, illetve azt, hogy minden újonnan belépő ügyfél számára egyenlő feltételek mellett legyen használható a platform.

Miért hiszünk abban, hogy ez a feladat jobb kezekben van az INLOCK Prime tagoknál, mint ha ezt közvetlenül az INLOCK platformon fenntartó csapatnál maradna?

— Az INLOCK Prime program tagjai az ILK token korai vásárlói, akik még a private sale során vásároltak tokeneket és lényegében a vásárlásukkal hozzájárultak ahhoz, hogy az INLOCK létrejöhessen. A Prime tagoknál jelenleg közel fél milliárd ILK token található, ami ~10%-a a cirkulációban lévő ILK tokeneknek. Tehát elmondható, hogy jelentős kitettséggel rendelkeznek az ILK tokenben. (Jelenlegi piaci értéken közel három millió dollárról beszélünk)

— Az INLOCK Prime program tagjai közvetlenül részesülnek az INLOCK platform nyereségéből az elvégzett munkájuk után, így elemi érdekük, hogy a platform hosszútávon fenntartható, profitábilis legyen, melynek legfontosabb eszköze a magas ügyfél elégedettség és természetesen az új ügyfelek.

Jól látható, hogy ezen két szempont alapján az INLOCK Prime program tagjai kifejezetten érdekeltek abban, hogy az ügyfelek számára legkedvezőbb döntéseket hozzák a Badge kibocsátás finomhangolása kapcsán.

--

--

Csaba Csabai

A blogger mindenhol blogger. Gyakran előfordul, hogy telegramon olyan kis esszéket írok, amiket érdemes lenne publikálni, de nincs időm kifejtőst írni…