A nagy ETHPOW skandalum!

Csaba Csabai
8 min readAug 11, 2022

A kriptofalva lakóit manapság az ETHPOW (ETH POW fork) tartja lázban. Sokan készpénznek veszi ennek a megvalósulását… amit alapvetően jól is tesznek, hiszen ezzel a hardforkkal az ETH is beszáll a nagy hardfork scamek népes táborába. Scam? Tehát az ETHPOW csak egy csalás és nincs értelme? Akkor miért sorakoznak fel mellette olyan nagy nevek támogatóként mint a minden lében koszos kanalakat tartó Justin Sun? Nos… ha erre a kérdésre nem tudod a választ… akkor nem tudod, hogy ki az a Justin Sun.

Miért fog megtörténni a hardfork? Bár sokan egyfajta ideológiai érdeket vélelmeznek felfedezni ebben, minthogy a Proof of Work konszenzus mechanizmus (mentsük meg a bányászokat) megtartása, illetve a POS (Proof of Stake) átállás esetleges negatív hatásainak kiküszöbölése… de valójában itt egyetlen reális cél létezhet csak: minél hamarabb minél nagyobb pénzt csinálni mások kárára.

Oké, de nem ez az első hardfork, ott van az ETC (Ethereum Classic), miért ne lehetne az ETHPOW is egy vitális hálózat, ami boldogan fog tovább élni és nyújt megélhetést bányászok, illetve fejlesztők százezreinek? Tehetné fel a kérdést bárki magának. Nos a részletek ezúttal is a motorház alá vannak rejtve: (ha nem érdekel, hogy mi van a motorház alatt, akkor a következő fejezetet ugord át…)

Az állapotgép

Sokak az ETHPOW hardforkot a Bitcoin 2017-es és 2018-as hardforkjaihoz hasonlítják, amikor a BIP-148/UASF kezdeményezés hatására leforkolódott a BCH (Bitcoin Cash), majd rohamtempóban jöttek létre az egyébb forkok, úgy mint: Bitcoin Gold, Diamond, stb-stb. és a sort talán a BSV (Non-Satoshi Vision) zárhatta… Persze a Bitcoin még ez előtt is gyakori táptalaja volt a hardforkoknak. Lásd példaként a Dash-t.

A Bitcoin tökéletesen alkalmas arra, hogy hardforkolják és abból új láncokat hozzanak létre. Hiszen egy un. UTXO alapú adatbázis, ahol az UTXO-k képviselik az elkölthető bitcoinokat. Tehát ha elhisszük, hogy az UTXO helyes, akkor igazából a blokklánc nélkül is könnyedén tudunk tranzaktálni. A bitcoin lánc nem tud egyéb eszközöket tárolni, nem lehet rajta tokenizálni más eszközöket és az UTXO térből bármikor könnyedén lehet ellenőrizni egy-egy tranzakciót. Mindezen technológiai háttér tökéletes alanyává teszi a Bitcoint annak, hogy azt tetszőlegesen hard-forkolják és újabb láncokat hozzanak létre (chain split).

Ezen a ponton jogosan jelezhetné bárki, hogy azért akadnak egyéb eszközök is Bitcoin hálózaton(pl Omni/USDT), de ezeknél csak a bizonyítékok (proof) volt tárolva a láncon, valójában ezen megoldások teljesen függetlenek a bitcoin hálózattól.

Az Ethereum ezzel szemben teljesen más elven működik, egyrészt az ether egyenlegek accountokhoz (address) vannak kötve direktben, másrészt pedig — és ez a fontosabb — az ethereum egy hatalmas állapotgép, ami több millió okoszszerződést futtat ezen a gépezeten. Gyakorlatilag ezen állapotgép változásait (state changes) tárolják a blokkokban.

Tehát az Ethereum hálózat nem csak az Ether-t jelenti, hanem bizony a hálózaton futó millió okos szerződést, több százezer tokent, Defiket, Dexeket, Bridgeket, Oracleket és minden mást is… Ha valaki úgy dönt, hogy leforkolja az ETH láncot… akkor bizony vele együtt ezeket is forkolja.

Huha… Tehát az ETHPOW-val minden token is duplázódni fog?

Bizony… és itt rá is térhetünk a történet scam részére. Az egy dolog, hogy az Ethereum hálózaton lévő Ether-ed dulpázódni fog az ETHPOW láncon, amit köszönhetően a kapzsi shitcoin tőzsdéknek (pl a fentebb már említett Sun féle Poloniex) pillanatok alatt át tudsz váltani mondjuk (rendes) ETH-ra vagy bármi másra, így a “semmiből csinálva pénzt”… de ugyancsak hozzá fogsz férni az ETHPOW láncon leklónozott USDC, USDT, WBTC és satöbbi tokenekhez is duplán.

Ezek a tokenek mögött viszont már tényleg nem fog állni semmi… Így például a Poloniex nem fogja listázni a USDCPOW-ot, stb. Nem is kell listáznia, hiszen ott fognak futni a hardforkkal lemásolt DEX-ek és DeFi-k ezrei az új láncon is, rajta a meglévő liquidity poolok millióival.

Hogy is fognak ezen élősködni a nagy játékosok?

  • tételezzük fel, hogy rendelkezel 1000 USDC-vel a hardfork előtti ethereumon.
  • megtörténik a POS átállás és a POW hardfork. Ekkor rendelkezel 1000 USDC-vel az ETHPOS láncon és ugyancsak 1000 USDC-vel a hard-forkolt ETHPOW láncon is. Persze a POW láncon lévő USDC értéktelen, hiszen amögött nincs a CIRCLE fedezete, de a hálózat erről nem tud…
  • tehát megteheted, hogy uniswapen kicseréled az USDCPOW-odat ETHPOW-ra, majd utána ezt az ETHPOW-ot beutalod Poloniexre, ahol eladod.

Ha elég gyors voltál, akkor simán lehet, hogy a végére akár 10 vagy 100 dollárt is kapsz az amúgy totálisan értéktelen 1000 USDCPOW után.

Tudok elég gyors lenni?

Ha ezen ilyen jól lehet nyerészkedni, akkor miért ne próbálná ezt meg mindenki? A helyzet az, hogy ezen a történeten, csak néhány tucat nagy hal fog nyerni, százezrek pedig veszíteni. A vesztesek nagy része persze csak az idejét fogja elvesztegetni és némi idegrendszeri kárt kell kihevernie… de lesznek bőven akik pénzügyi károkat is fognak szenvedni… Hiszen ez egy zéró összegű játszma, csak úgy lehetnek nyertesek, hogy vannak vesztesek.

Egyrészt ahhoz, hogy valaki végig csinálja a fentebbi példában bemutatott USDCPOW->CEX:dollár konverziót, ahhoz bizony iszonyatosan gyorsnak kell lennie. Másrészt pedig a leklónozott DEX-ekhez és Defikhez bizony nem lesznek felültek. Tehát valójában csak az fogja tudni végrehajtani a fentebb leírt uniswap USDC(POW)->ETH(POW) tradet a POW láncon, aki tud ehhez programozni egy okos szerződést, ami ezt végrehajtja. Ezek a szerződések már a PoW hardfork előtt telepítve lesznek a hálózatra és csak arra fognak várni, hogy a POW hardfork utáni első blokkokban végrehajtsák a swapot és már küldjék is az értéket a Poloniexre vagy bármilyen más shitstormer tőzsdére.

Ezen szerződések által generált forgalom iszonyatosan le fogja terhelni az ETHPOW láncot, ami miatt a gas feek az egekbe fognak futni… persze pénz nem számít alapon ezt a nagy halak ki fogják fizetni. Ezen gas feeknek a nagy része azonnal el is fog égni, hacsak a hardfork során nem deaktiválják az EIP-1558-ot. (Erről eddig nem láttak se pro se kontra információt)

Lényeg a lényeg, egy hatalmas katyvasz lesz egész hálózat. Aminek egyetlen célja, hogy minden létező tokenből kivonják az értéket a dex-eken, defiken keresztül, mindent pumpáljanak át ETHPOW coinra, amit küldjenek ki azonnal CEX-ekre és ott váltsák át bármi másra.

A munka java része a hardfork után perceken belül le fog zajlani. Persze maradnak majd még a hálózaton olyan “rejtett gyöngyszemek”, amikből akár hetekkel később is ki lehet majd extraktálni némi pénzt. Az ETHPOW lánc a szerencsevadászok kedvelt helyszíne lesz.

De összességében megválaszolva a kérdést: Nem… halandó nem tud elég gyors lenni, hogy ezen nyerni tudjon…

Akik még sokat fognak ezen nyerni a smart contract codereken kívül azok a cex tőzsdéken shortolók. Ha lesz margin trade-re vagy akár tőkeáttételes futuresre lehetőség az ETHPOW kapcsán (márpedig ez borítékolható), akkor iszonyatos short-sellingre (is) lehet számítani. Itt persze elég hamar ki fog alakulni a likviditáshiányos állapot az ETHPOW-ból… aminek hatására a funding ratek az egekbe fognak emelkedni… a botcsinálta margin traderek képesek lesznek nagyon komoly veszteséget elkönyvelni olyan short pozíciókban is, amik amúgy pozitív APY-ban lesznek. (Szintén sokan ráfutottak erre a LUNA shortolásokkal)

Kik fognak ezen veszíteni?

Egyrészt a bányászok, akik most ahelyett, hogy szabadulnának a rigektől vakon elhiszik, hogy ez a hálózat életképes lesz és valóban keresni is fognak rajta. Ők ezen duplán fognak bukni.

De a veszteség nagyobb részét azok fogják elszenvedni, akik a CEX-eken (pl. poloniex) ráfomóznak az ETHPOW-ra. Minden botcsinálta kripto influencer napokon keresztül azt fogja harsogni, hogy “most kell ETHPOW-ot venni, mert 1/10-edért meg lehet venni mint a POS ETH-t!!!”. Ennek kapcsán legyen intő jel a LUNA/LUNC/USTC esete. Ott is hetekig ment akár a hazai kripto Facebook csoportokban, hogy mindenki ezeket vegye, mert őrült pumpa jön… ami persze jött is… sokan sokat buktak is rajta.

Milyen hosszútávú negatív hatások várhatók?

Ne feledjük el, hogy az Ethereum hálózaton bizony multichain megoldások ezrei is futnak, ezek nagy része bridgeken keresztül működik. Bár az átjárók nagy része biztos, hogy tartalmaz valamilyen offchain validációt is, azonban több ezer olyan gyenge lábakon álló bridge létezhet Ethereum hálózaton, ami esetén kizárólag onchain (pl: zk) proofok alapján történik a briden keresztüli wrappolt vagy natív coin átküldés. Rendszeresen történnek ma is ilyen jellegű sérülékenység kihasználások, amikor egy lokálisan leforkolt bridgeből generált proofokkal zavarnak meg bridgeket, de az ETHPOW hardfork eredményeként még inkább fókuszba kerülhetnek az ilyen esetek.

Biztos, hogy életképtelen lesz az ETHPOW hálózat?

Persze gondolhatná bárki, hogy ha ez a vihar lemegy, akkor a végén marad egy kicsit szemétdombos… de azért működőképes hálózat, ami szépen lassan ugyanolyan reneszánszát fogja élni, mint ma az Ethereum Classic, amin majd boldogan fognak bányászni a bányászok, olcsó lesz a tranzakció és mindenki boldog lesz…

Ennek az esélye konkrét nulla… százalék. Az ETHPOW egy Etherum hálózat másolat lesz, mely tartalmazza az összes Ethereumról áthozott okos szerződést az állapotgépében. Ezen szerződések nagy része viszont csak részben autonóm. Nagy részüknek a működéséhez bizony szükség van oracle szolgáltatásokra is. Az oracle olyan contract, ami valamilyen külső forrásból származó információt juttat el a hálózatra és teszi az elérhetővé az ott autonóm módon futó szerződéseknek.

Vegyünk egy egszerű példát: Adott egy DeFi, ami az ETH árfolyamát pl a Chainlink oracleből veszi. Mely oracle ugye a ETHPOW hardforkig szépen kapja is a frissítéseket a Chainlinktől, tehát mindig tudja, hogy mennyi az ETH árfolyama. Azonban a hardfork után az új hálózat már nem fogja megkapni a Chainlink által aláírt proofokat, hiszen ez sehol nem érdeke a Chainlinknek. Tehát az oracle, ami eddig szolgáltatta az árfolyam adatokat szépen befagy. Azaz fixen rögzül az az árfolyam ami a hardfork előtt volt az érvényes árfolyam. Így számtalan olyan DeFi megoldás lesz az ETHPOW láncon, amik hibás adatokra támaszkodnak, amik nem frissülő oracleökből származnak. Miért jelent ez gondot? Vegyünk egy példát: ezen DeFiken keresztül előállhat mondjuk egy olyan állapot, hogy a staket ETHPOW coin után úgy fog járni a kamatjóváírás, mintha annak az árfolyama megfelelne a hardfork előtti ETH árfolyamnak. Ezzel hosszútávon adva egy folyamatos torzuló árfolyamnyomást az ETHPOW-ra.

Persze szándékosan hoztam egy ilyen nyakatekert példát… mert nem szeretnék ennél életszerűbb és könnyebben azonosítható oracle issuekat publikálni…

Konklúzió

Ellentétben a Bitcoin hálózattal, az Ethereum hálózat nem autonóm. Számtalan külső kapcsolata és adatforrása van (például a bridgeken és oraclekek). Ezek nélkül egy leforkolt hálózat életképtelen és potenciális veszélyeket hordoz. Egy ilyen hálózat semmilyen módon nem tud életképes maradni.

Lesz ETHPOW hardfork? Valószínűleg igen, egyszerűen ezen sokan fognak akarni nagyot nyerni és meglesz hozzá most minden körítés, ideológia, népbutítás.

Érdekes lesz venni tőzsdén ETHPOW-ot? WHAT DA HELL!!! Ha ebből az egészből ezt olvastad ki, akkor sürgősen kezeltesd!

Érdemes lesz megpróbálni dumpolni az ETHPOW-ot és esetleg a tokeneket is a fentebb leírtak alapján? Web frontendek, illetve stabil walletek hiányában ezekre nem nagyon lesz lehetőség az átlag halandónak. Mivel az infura addig nem jelentette be, hogy támogatná az ETHPOW-ot (meglepődnék ha mégis…), így még ha valaki kézzel hackelne is frontendet a DeFikez és Dexekhez, akkor sem tudna hozzá blockchain kapcsolatot kötni. Így csak azok fognak ezen nyerni, akik eleve rendelkeznek a megfelelő privát infrastruktúrával, illetve az előre letelepített contractokkal, stb.

Mit tudok tenni, hogy mások se szenvedjenek kárt? Beszélgess ismerőseiddel, akik már ráfomóztak az ETHPOW témára, ha van bányász ismerősöd, akkor jelezd felé, hogy ne várjon nagy csodát az ETHPOW-tól, inkább meneküljön előre. Oszd meg ezt a cikket azokkal, akik kétkednek.

--

--

Csaba Csabai

A blogger mindenhol blogger. Gyakran előfordul, hogy telegramon olyan kis esszéket írok, amiket érdemes lenne publikálni, de nincs időm kifejtőst írni…